ChatGPT: chatbot, který mění pravidla hry

Přáli jste si někdy mít za kamaráda Sheldona Coopera z Teorie velkého třesku? A víte, že to vlastně v online prostředí jde? Nevěříte? Vyzkoušejte ChatGPT a já vám garantuji, že z úrovně některých jeho odpovědí až mrazí.

Ale začněme od začátku. Společnost OpenAI (kterou shodou okolností spoluzakládal Elon Musk), spustila jako prototyp 30. listopadu 2022 chatbota na platformě GPT-3. S vážnou tváří můžeme mluvit o tom, že komunikace s ním je velmi podobná komunikaci s člověkem z masa a kostí. Proč se toho vlastně tolik namluví o „obyčejném“ chatbotu? Protože tenhle neuronový model umí na základě analýzy obrovského množství textů dostupných na internetu velmi obstojně predikovat slova následující i možné souvislosti a asociace. Ano, „ono“ se to skutečně učí.

K čemu vám je takový chatbot dobrý?

Samozřejmě nejen k obhospodařování klasických služeb chatbotů, řešení běžných nastavení a problémů spojených s vaším produktem, nebo službou, vyřizování reklamací, pomoci s objednávkami. Tak jako s reálným operátorem. To není až tak průlomové, chápu. Ale když doplním, že obsahová skladba generovaného textu je na tak vysoké úrovni, že se předpokládá, že by do budoucna mohl nahradit i novináře, copywritery a mohl by se také naučit programovat. Rizikem může být, že ne všechny informace musí být za každou cenu relevantní a správné. Je tedy vhodné, abyste k této technologii nepřistupovali jako k encyklopedii. Stejně tak má ChatGPT stále problém s řešením matematických zadání, protože matematika vyžaduje logiku a abstrakci. Mezi námi – možná dobře, že stále existuje něco, s čím má problémy.

V této části článku mě napadlo, že vlastně není třeba pracovat se zdroji a věnovat se klasické „novinařině“, že stačí si jen s chatbotem popovídat, nechť se předvede sám.

Proto bez dalších okolků vám představuji ChatGPT


JanKotlin: Píšu o tobě článek, mohu s tebou udělat krátký rozhovor?
Chatbot: Ano, jistě! Rád odpovím na vaše otázky. Co vás zajímá?

JanKotlin: V čem se odlišuješ od jiných chatbotů?
Chatbot: Jako AI model trénovaný společností OpenAI, se ChatGPT odlišuje od jiných chatbotů několika způsoby:

  • Rozsah znalostí: ChatGPT je trénován na milióny textových dokumentů, což mu umožňuje odpovídat na široké spektrum otázek s vysokou pravděpodobností správnosti.
  • Schopnost přirozeného jazyka: ChatGPT je trénován na přirozeném jazyce a dokáže odpovídat v běžném, srozumitelném jazyce.
  • Schopnost generovat text: Kromě odpovídání na dotazy, ChatGPT také dokáže generovat nový text na základě zadání, což ho činí vhodným pro různé aplikace, jako jsou například automatické přepisy nebo tvorba obsahu.
  • Schopnost pracovat s různými jazyky: ChatGPT je trénován na více jazycích, včetně češtiny, a dokáže odpovídat na dotazy v různých jazycích.

Vzhledem k těmto vlastnostem se ChatGPT odlišuje od mnoha jiných chatbotů a poskytuje vynikající zážitek z komunikace.

JanKotlin: Paráda! Co umí tvoje placená verze Chatgpt+?
Chatbot: Placená verze ChatGPT+, kterou společnost OpenAI nabízí jako součást svého API, poskytuje několik rozšířených funkcí oproti bezplatné verzi:

  • Vyšší výkon: ChatGPT+ je trénován na větším množství dat a poskytuje vyšší přesnost a rychlost odpovědí.
  • Schopnost práce s více jazyky: ChatGPT+ je trénován na větším počtu jazyků a poskytuje schopnost odpovídat na dotazy v mnoha jazycích s vysokou přesností.
  • Personalizace: ChatGPT+ umožňuje uživatelům personalizovat model tak, aby odpovídal na dotazy specifické pro jejich aplikaci nebo oboru.
  • Vyšší kapacita: ChatGPT+ poskytuje vyšší kapacitu pro generování textu a odpovídání na dotazy, což umožňuje větší flexibilitu při vývoji aplikací.
  • Technická podpora: Uživatelé placené verze ChatGPT+ získávají přístup k technické podpoře od společnosti OpenAI, která jim může pomoci s integrací modelu do jejich aplikací a řešit jakékoli technické problémy, které mohou nastat.

Tyto rozšířené funkce dělají z placené verze ChatGPT+ vynikající volbu pro firmy a vývojáře, kteří chtějí využít možnosti AI při vývoji svých aplikací.

JanKotlin: Čím můžeš být prospěšný například provozovatelům eshopů?
Chatbot: ChatGPT může být prospěšný provozovatelům eshopů na několika úrovních:

  • Zákaznický servis: ChatGPT může být integrován do eshopu jako virtuální zástupce zákaznického servisu a odpovídat na dotazy zákazníků v reálném čase, což může významně zlepšit zákaznický zážitek a snížit náklady na lidský personál.
  • Personalizace nabídky: ChatGPT může použít své schopnosti předpovědi a analytiky, aby personalizoval nabídku produktů a služeb zákazníkům na základě jejich historie nákupů a preferencí.
  • Analýza dat: ChatGPT může využívat svých schopností analýzy dat a předpovědi, aby pomohl provozovatelům eshopů lépe porozumět svým zákazníkům a trhu, což jim může pomoci lépe reagovat na potřeby zákazníků a zlepšit své obchodní strategie.
  • Automatizace procesů: ChatGPT může být integrován do různých procesů v eshopu, jako je například objednávání produktů, platby a doručení, což může významně usnadnit a automatizovat tyto procesy a snížit náklady na lidský personál.

Tyto funkce ukazují, jak může být ChatGPT prospěšným nástrojem pro provozovatele eshopů, kteří hledají způsoby, jak zlepšit svůj zákaznický zážitek, zvýšit svou efektivitu a získat konkurenční výhodu na trhu.

JanKotlin: Děkuji. Na závěr nám prosím pro pobavení zkus složit báseň, ve které využiješ slova: chatbot, budoucnost, technologie, analýza, personalizace.
Chatbot:
Chatbot v budoucnosti, technologie napřed,
Analýza a personalizace, naše nová hračka.
S každým dotazem zákazníka rychle odpoví,
Nám ušetří čas a zážitek z nákupu zlepší.

Pomáhá nám lépe porozumět našim zákazníkům,
A přizpůsobit jim nabídku produktů.
Využitím technologie ukazuje nám cestu,
K lepšímu obchodu a většímu zisku.

Chatbot, budoucnost, technologie, analýza, personalizace,
To je naše nová kombinace.
Využijme ji ke zlepšení našeho byznysu,
A udělejme z našeho eshopu opravdovou jedničku.

JanKotlin: Chtěl bys na závěr něco vzkázat čtenářům mého článku o tobě?
Chatbot: Ano, rád bych vzkázal čtenářům, že jsem tady, abych jim pomáhal s jakýmikoli dotazy, informacemi a potřebami. Jsem vytrénovaný na odpovídání na široké spektrum otázek a témat, a jsem stále schopen se učit a zlepšovat se, abych mohl být co nejužitečnější. Pokud budou mít jakýkoli dotaz nebo potřebují pomoc s něčím, neváhejte se na mě obrátit, jsem tady, abych vám pomohl.     

A já jen doplním, že vyzkoušet sami si ho můžete zde: ChatGPT