Digitální ekonomika

Digitální ekonomika zasahuje do všech oblastí lidské činnosti, některá odvětví se mění rychleji, jiná pomaleji. V současnosti je digitální ekonomika vnímána spíše jako odstraňování hmotných statků a jejich nahrazování těmi virtuálními. Obecně však platí, že rozvoj digitální ekonomiky se v průběhu let rapidně zrychluje. Zásadní dopad digitální ekonomiky lze očekávat s rozběhem započaté čtvrté průmyslové revoluce a masovým rozšířením nových technologií a trendů, jako například 3D tiskáren. 

Obrovským tempem roste využívání globálních digitálních služeb, které se týkají například cestování, stačí jmenovat největší a nejznámější hráče. Booking.com, Hotels.com, či Tripadvisor.com již používáme téměř všichni, v našich podmínkách můžeme zmínit brněnskou společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledání nejlevnějších letenek. Plně se rozvíjí sdílená ekonomika, kdy jsme si zvykli ubytovat se levněji přes Airbnb u soukromé osoby doma a dojet na místo pobytu díky sdílené taxislužbě Uber.

MARKETINGOVÁ A SALES AUTOMATIZACE SE BUDE ROZŠIŘOVAT
Marketingová automatizace je v ČR velmi využívaný termín zejména v posledních třech letech, v zahraničí již o několik let déle. Paradoxně pak pokročilá využití v ČR příliš běžně doposud nevídáme. Jde o souhrn metod, kdy systém komunikující se zákazníkem v rámci obchodního procesu i po něm je z určité části zautomatizován. Ať už jde o cílenou komunikaci při akvizici zákazníka (personalizace nabídky podle jeho chování, cílená komunikace obsahem a v nejvhodnějším čase, uvítací procesy pobízející k nákupu apod.), nebo po jeho registraci či nákupu (e-mailové kampaně se segmentovanou či personalizovanou nabídkou, cross-sell a up-sell nabídky atd.). Principem marketingové automatizace je dávat co největšímu množství zákazníků co nejcílenější a nejkvalitnější nabídku informací v tom nejvhodnějším čase. Cílem je nákup a pozitivní zážitek zákazníků z něj, posléze zákazníkova spokojenost a věrnost pro další nákupy. Mezi průkopníky všech těchto technik patří bezesporu Amazon.com, největší světový e-shop a marketplace.

DOŽENEME V ČR UJÍŽDĚJÍCÍ VLAK?
Především v zahraničí je omnichannel již velmi prověřená strategie, která vychází z principu jednotné komunikace všemi prodejními kanály, které se vzájemně doplňují a nebojují proti sobě, což je důležité. On-line nástroje od výkonnostní reklamy, mobilní verze či aplikace po webové portály, komunikují se zákazníkem stejným způsobem, jsou vzájemně provázané, a ať už zákazník nakoupí on-line, či na kamenné prodejně, cíl je společný. Jedním z nemnoha příkladů z ČR je Zoot.cz, který uspěl se svým konceptem provázanosti on-line kanálů a svých prodejen, „výdejen radosti“. Řadu zajímavých řešení v logistice má například Alza.cz, ať už jde o provázanost showroomů s prodejem, či například samoobslužné Alzaboxy. Ze zahraničí je potřeba zmínit největšího maloobchodníka Wallmart, který dovolí svým zákazníkům v mobilní aplikaci scanovat na prodejně produkty a pomocí svého mobilního telefonu tak nákup přímo zaplatit. Síť kaváren Starbucks šetří zákazníkům čas tak, že lze objednat a zaplatit kávu v mobilní aplikaci ještě předtím, než dorazíte do kavárny. V Jižní Koreji se prosadil zajímavý koncept řetězce supermarketů HomePlus, který využívá v metru polepy s fotografiemi regálů a QR kódy zboží, kdy si virtuálně nakoupíte během čekání na vlak. Ne vždy jsou tyto koncepty přenosné do jiné kultury, o čemž se přesvědčil v českých podmínkách Mall.cz. Ten podobný způsob prodeje vyzkoušel v jedné vánoční sezoně a setkal se s komerčním neúspěchem. Je tedy otázkou, kolik společností v našem prostředí bude mít odvahu se multichannelovému přístupu věnovat.

FMCG V ON-LINU POROSTE
V posledních letech si více zvykáme na nákup potravin a drogerie on-line. Po prvním e-shopu s potravinami, kterým bylo Tesco, se přidali i čistě e-commerce hráči, jako jsou Rohlik.cz, Kosik.cz či

Kolonial. cz. S postupným rozšiřováním do dalších měst tak roste důležitost tohoto segmentu, což bude nadále pokračovat. Sprinx má také své želízko v ohni. Pro slovenského klienta, známého prodejce FMCG Klas, jsme letos připravili e-shop komplexně integrovaný na řadu interních systémů a logistiku. Díky očekávanému příchodu e-shopu řetězce Lidl v letošním roce očekáváme zásadní rozšíření povědomí o nakupování potravin v on-line kanálu.